Ιστορικό

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος.

Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2006 στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων ερασιτεχνικής αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

1η Πανελλήνια Εξόρμηση

Μετά από πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας Χαλκίδας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλήνια εξόρμηση τον Ιούλιο του 2007 στην περιοχή της Δίρφης στην Εύβοια υπό την αιγίδα της, ενώ εκφράστηκε απ’ όλους η βούληση για μελλοντική καθιέρωση κάθε καλοκαίρι. Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας όρισε να πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Εξόρμηση στις 20-21 Ιουλίου 2007. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη Δίρφη Ευβοίας (υψόμετρο 1100 m). Περισσότερα από 100 άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν και η συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη καθώς ήταν και η πρώτη φορά που διοργανώθηκε.

2η Πανελλήνια Εξόρμηση

Η δεύτερη πανελλήνια εξόρμηση, του 2008, είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας να διεξαχθεί και πάλι στη Δίρφη ωστόσο δυστυχώς ακυρώθηκε.

3η Πανελλήνια Εξόρμηση

Έτσι τη σειρά πήρε ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ο οποίος στη συνάντηση των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 15 Νοεμβρίου 2008 ζήτησε και ανέλαβε τη διοργάνωση της 3ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, το καλοκαίρι του 2009. Τόπος της εξόρμησης ήταν το Όρος Καλλίδρομο, στο καταφύγιο της «Ανάβρας» σε υψόμετρο 600 μέτρων, 7 χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 320 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26-27-28 Ιουνίου με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων. Στη συνάντηση αυτή έγιναν σημαντικές προσθήκες στο πρόγραμμα όπως οι ομιλίες και τα πρακτικά εργαστήρια-workshops.

4η Πανελλήνια Εξόρμηση

Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων να συνδιοργανωθεί από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» με χώρο διεξαγωγής το όρος Πάρνων στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Η συνδιοργάνωση αυτή αφενός μεταδίδει ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των συλλόγων, αφετέρου εκφράζει την αποφασιστικότητα των διοργανωτών για τη διοργάνωση μιας άρτιας εξόρμησης που θα καθιερώσει το θεσμό στη συνείδηση των ερασιτεχνών αστρονόμων.

5η Πανελλήνια Εξόρμηση

Πραγματοποιήθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών στις 29-30-31 Ιουλίου 2011 με διοργανωτή τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

6η Πανελλήνια Εξόρμηση

Η 6η Πανελλήνια Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στον Πάρνωνα από 20 έως 23 Ιουλίου 2012 με συνδιοργανωτές την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και την
Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»

7η Πανελλήνια Εξόρμηση

Η 7η Πανελλήνια Εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων, πραγματοποιήθηκε στα Λιβάδια της Κοτύλης, στον Γράμμο του Νομού Καστοριάς στις 5,6 και 7 Ιουλίου 2013. Διοργανωτής ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς.

8η Πανελλήνια Εξόρμηση

Η 8η ΠΕΕΑ έλαβε χώρα στο όρος Ελικώνας του νομού Βοιωτίας, από τις 25 μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2014 με διοργανωτή τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

9η Πανελλήνια Εξόρμηση

Η 9η ΠΕΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 16 με 19 Ιουλίου 2015 στους Φιλιππαίους Γρεβενών, με διοργανωτή το Παράρτημα Κοζάνης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Comments are closed.