Συχνές ερωτήσεις

Που θα γίνει η εξόρμηση?

Η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις Κουρούνας στους Φιλιππαίους Γρεβενών σε υψόμετρο 1400 μέτρων.

Γιατί επιλέχθηκε το μέρος?

Οι διοργανωτές των πανελληνίων εξορμήσεων ψάχνουν κάθε χρόνο για σκοτεινά μέρη απ’ όπου οι παρατηρητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν τον καλοκαιρινό ουρανό χωρίς να τους ενοχλεί η φωτορύπανση που προκαλούν τα φώτα των πόλεων.

Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την αστρονομική παρατήρηση, μπορώ να συμμετάσχω?

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλους τους φίλους της αστρονομίας.

Δεν ανήκω σε κάποιο σύλλογο. Μπορώ να συμμετάσχω?

Δεν είναι απαραίτητο να ανήκετε σε κάποιο σύλλογο για να συμμετάσχετε.

Υπάρχει κόστος συμμετοχής?

Όχι, η συμμετοχή σας είναι δωρεάν.

Υπάρχει κόστος διαμονής στην κατασκήνωση?

Όχι, η διαμονή στα σπιτάκια ή σε σκηνή στον χώρο της κατασκήνωσης είναι δωρεάν.

Μπορώ να μείνω στα σπιτάκια της κατασκήνωσης?

Τα τρία σπιτάκια που βρίσκονται στον χώρο είναι περιορισμένης χωρητικότητας. Το καθένα έχει 10 κρεβάτια (σύνολο 30 κρεβάτια) και η διαμονή σε αυτά θα γίνει με προτεραιότητα που θα προκύψει από την εγγραφή.

Στα σπιτάκια υπάρχουν σκεπάσματα κλπ?

Όχι. Τα κρεβάτια στα σπιτάκια έχουν μόνο τα στρώματά τους. Σεντόνια, κουβέρτες και λοιπά απαραίτητα είναι ευθύνη του συμμετέχοντα. Στα σπιτάκια υπάρχει τουαλέτα και μπάνιο.

Θα μείνω σε δωμάτιο, πρέπει να εγγραφώ?

Ανεξαρτήτως της διαμονής σε σκηνή ή σε δωμάτιο, η εγγραφή είναι απαραίτητη για την συμμετοχή σας.

Πως μπορώ να επωφεληθώ της έκπτωσης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια?

Οι διοργανωτές εξασφάλισαν από ιδιοκτήτες καταλυμάτων της περιοχής έκπτωση για τους συμμετέχοντες στην εξόρμηση. Στον πίνακα με τα δωμάτια επισημαίνονται τα καταλύματα που προσφέρουν έκπτωση. Αρκεί να αναφέρετε στον ιδιοκτήτη ότι είστε μέλος της εξόρμησης των ερασιτεχνών αστρονόμων. Η έκπτωση φυσικά ισχύει μόνο για τις ημέρες της εξόρμησης.

Πότε λήγει η προθεσμία εγγραφής?

Καλό είναι να εγγραφείτε έως τις 15 Ιουλίου ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η διοργάνωση. Φυσικά κάποιος μπορεί να εγγραφεί και επί τόπου.

Είναι απαραίτητη η συμμετοχή με εξοπλισμό?

Όχι, δεν χρειάζεται να έχετε εξοπλισμό.

Θα είναι ασφαλής ο εξοπλισμός μου σε περίπτωση που λείψω? Δεν θέλω να στήνω και να ευθυγραμμίζω κάθε βράδυ.

H καλύτερη λύση για την ασφάλεια του εξοπλισμού σας είναι να ενημερώσετε καποιους διπλανούς σας παρατηρητές να προσέχουν όσο μπορούν κατά την διάρκεια της απουσίας σας. Επίσης καλό θα είναι να είναι ενήμερη και η οργανωτική επιτροπή. Ωστόσο η φύλαξη τόσο μεγάλου χώρου και μάλιστα σε πλήρες σκοτάδι είναι αδύνατη. Ευελπιστούμε στην συνεργασία ανάμεσα στους ερασιτέχνες αστρονόμους. Πάντως στον χώρο που είναι περιφραγμένος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εγγεγραμμένους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η εκδήλωση?

Από 2 έως 102!

Θα έχει ενδιαφέρον για τα παιδιά?

Για τα μικρά παιδιά έχει προγραμματιστεί παιχνίδι ζωγραφικής και παράσταση Καραγκιόζη. Θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τον Ήλιο επίσης μέσα από ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια.

Υπάρχει αρκετός χώρος για σκηνές?

Οι κατασκηνώσεις έχουν έκταση 280 στρέμματα και μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 1000 σκηνές.

Θα έχω αστρονομικό εξοπλισμό στο αυτοκίνητο. Μπορώ να το βάλω στην κατασκήνωση?

Τα αυτοκίνητα των παρατηρητών θα μπορούν να βρίσκονται στον χώρο παρατήρησης και κοντά στις σκηνές.

Επειδή σκεφτόμαστε να έρθουμε με τη σκηνή μας, υπάρχουν τουαλέτες στο χώρο?

Στην κατασκήνωση υπάρχουν πολλές τουαλέτες. Όπως σε όλα τα κάμπινγκ οι επισκέπτες πρέπει να φροντίσουν για τα απαραίτητα (χαρτί, σαπούνι, πετσέτες κλπ)

Υπάρχει νερό στον χώρο?

Υπάρχουν άφθονες βρύσες με νερό. Εξωτερικά της κατασκήνωσης υπάρχει και πηγή με φυσικό πόσιμο νερό από τα βουνά της Πίνδου.

Υπάρχει πιθανότητα να κρυώσουμε?

Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε υψόμετρο 1400 μέτρων και η πιθανότητα να πέσει η θερμοκρασία το βράδυ είναι μεγάλη. Χρειάζονται οπωσδήποτε ζεστά ρούχα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος από τα Γρεβενά και μετά;

Οι κατασκηνώσεις απέχουν 35 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Ο δρόμος μέχρι την κατασκήνωση είναι ασφαλτοστρωμένος και με στροφές όπως όλοι οι ορεινοί δρόμοι.

Μπορώ να μείνω παραπάνω ημέρες στην κατασκήνωση?

Οι κατασκηνώσεις δεν λειτουργούν. Μας παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Γρεβενών για την εξόρμηση και η διαμονή επιτρέπεται μονό κατά την διάρκεια της, δηλαδή από Παρασκευή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί.

Θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροδότησης?

Στον χώρο υπάρχουν αρκετά σημεία με ρεύμα. Χρειάζεται όμως ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει μαζί του ένα καλώδιο προέκτασης περίπου δέκα μέτρων.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός κατά την είσοδο και έξοδο από την κατασκήνωση με αυτοκίνητο?

Η είσοδος και η έξοδος με αυτοκίνητο επιτρέπεται μέχρι τις 10 το βράδυ. Μετά αρχίζει η παρατήρηση και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μέχρι το πρωί. Αν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης πρέπει να συνεννοηθεί με εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του.

Είμαι άσχετος με την αστρονομία. Μπορώ να συμμετάσχω στα εργαστήρια?

Φυσικά. Η θεματολογία των εργαστηρίων καλύπτει όλα τα επίπεδα ενασχόλησης με την αστρονομία.

Στο μπαζάρ μπορεί να συμμετέχει ο κάθε ερασιτέχνης?

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο μπαζάρ αστρονομικών ειδών.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε κατά την διάρκεια του τριημέρου?

Οι διοργανωτές συνεργάστηκαν με το γραφείο οικοτουρισμού Overland των Γρεβενών και έχουν προγραμματιστεί εκδρομές και δραστηριότητες στην φύση. Ο νομός Γρεβενών προσφέρει πολλές  ευκαιρίες για εκδρομές και έχει πολλά αξιοθέατα.

Comments are closed.